Napraforgóhéj pellet előnyei

Az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés az egyszerűen kezelhető, tiszta tüzelési megoldásokra, mint a pellet. A pellettel való fűtés olcsó és környezetsemleges fűtési mód, ezért is emelkedik világszinten a pellet kereslete évi 30%-kal. Előnye továbbá, hogy kényelmes, biztonságos és folyamatos meleget adó fűtési mód.

napraforgóhéj pellet fűtés

Napraforgó pellet jellemzői

A fapellet mellett a napraforgómag héjából készült pellet is kiváló fűtőanyag, ezért egyre inkább növekszik a népszerűsége. Az ára sokkal kedvezőbb, mint a fapelleté, viszont a fűtőértéke magasabb!

Fenntartható, megújuló energiaforrás, mert az amúgy is mezőgazdasági hulladékként jelentkező napraforgómaghéj újrafelhasználásával készül.
Nagy előnye, hogy a tüzelőként való használat során nem keletkezik káros égéstermék.

A napraforgóhéj pellet paraméterei: átmérő: 8 mm; granulátum hossza: 10-40 mm; nedvességtartalom: 10-11% alatt; fűtőérték: 18-20 MJ/kg, hamutartalom: max. 2,5%.

A napraforgóhéj pellet előnyei

 • A napraforgó pelletnek kiváló fűtőértéke, magasabb mint a fa pelleté.
 • A pellet egy környezetbarát, vegyi anyag mentes tüzelő, fenntartható fűtéstechnológiát biztosít.
 • A napraforgómag pellet költséghatékony „olcsó” fűtőanyag, a fa pelletnél alacsonyabb az ára.
 • 1 m3 gáz kiváltására 2 kg napraforgó pellet elégséges!
 • Előnye, hogy száraz fűtőanyag, azonnal felhasználható és sokáig, szinte korlátlan ideig tárolható száraz helyen.
 • A pellet használata mellet szól, hogy jól szállítható, kis helyen is tárolható, és könnyen pakolható.
pelletfűtés fatüzelés helyett

Napraforgó pellet fűtőérték

A napraforgó pellet fűtőértéke a biomassza energiaforrások között kiemelkedően magasnak számít. A különböző mezőgazdasági melléktermékekből (szárrészekből) készülő pelletek egymástól eltérő fűtőértékkel rendelkeznek, melyek között kiemelkedik a napraforgó pellet fűtőérték.

Lássuk a számokat: a kukoricaszár fűtőértéke 14,5 MJ/kg, amely hasonlít a szőlővenyigéhez (14,8 MJ/kg), ettől kicsivel magasabb értéket mutat a szalma (15,33 MJ/kg) és repceszalma (15,3 MJ/kg). Összességében a szalmapellet fűtőértéke 16,5 MJ/kg, ami lényegesen alacsonyabb a napraforgó pellet 18-20 MJ/kg értékéhez viszonyítva. Ehhez hasonlatos a fa pellet fűtőértéke a maga 18-18,5 MJ/kg értékével.

Napraforgó pellet ár mitől függ?

Az napraforgó pellet ár számos tényezőtől függ.

 • Először is, az alapanyag minősége és mennyisége nagyban befolyásolja az árat. Ha magas minőségű napraforgómagból készül a pellet, akkor általában magasabb áron kapható.
 • Emellett a felhasznált technológia is szerepet játszik az árképzésben. Ha például modern és hatékony berendezéseket használnak a pelletgyártáshoz, akkor az ár valószínűleg magasabb lesz, mivel a termelési költségek is magasabbak lehetnek.
 • A napraforgó pellet ára továbbá attól is függ, hogy milyen piaci kereslet van rá. Ha a napraforgó pellet népszerű és sokan vásárolják, akkor valószínűleg magasabb áron lesz elérhető. Az árakat tovább befolyásolhatja a szezonális kereslet is. Például, ha a tél folyamán sokan használnak napraforgó pelletet fűtésre, akkor az árak valószínűleg emelkednek.
 • Az árakat továbbá a termelési költségek is befolyásolhatják. Ha a gyártás során sok energia és nyersanyag szükséges, akkor az árak valószínűleg magasabbak lesznek. A napraforgó pellet ára emellett függhet a termelési kapacitástól is. Ha a gyár nagyobb mennyiségű pelletet tud előállítani, akkor az árak valószínűleg alacsonyabbak lesznek.
 • Végül, a szállítási költségek is szerepet játszanak az árképzésben. Ha a napraforgó pelletet távoli helyekre kell szállítani, akkor a szállítási költségek magasabbak lehetnek, és ez befolyásolhatja az árat.
 • A napraforgó pellet ár függ a kiszerelés nagyságától. Általában minél nagyobb kiszerelésben történik a vásárlás, annál alacsonyabb a kilogrammonkénti ár. A Tüzelő Depónál például 24 tonna esetén 99 Ft + áfa/kg árral, míg 15 kg-os kiszerelés esetén112 Ft + áfa/kg árral lehet kalkulálni a 8 mm-es napraforgóhéj pellettel.

Napraforgó pellet eladó

A Tüzelő Depónál mindig van raktáron pellet és egyéb tüzelőanyagait is megvásárolhatja, akár országos kiszállítással.
A napraforgó pelletet több kiszerelésben kínáljuk: csomagolva 15 kg-os, vagy 900 kg-os, vagy akár 24 tonnás ömlesztett kivitelben.

Válassza ki az Ön számára legmegfelelőbb pelletfűtést komplett Kamen pellet kazánok, vagy meglévő vegyestüzelésű kazánokra szerelhető Venma pellet égőfejek formájában.

Hívjon minket!

A Tüzelő Depó pelletfűtés szaktanácsadói várják hívását és minden kérdésére készséggel válaszolnak.

+36 70 600 7292

Jelentkezzen partnerünknek!

Kamen pellet kazánok és Venma pellet égőfejek kizárólagos magyarországi forgalmazóiként keressük hazai beüzemelési partnereinket, pl. szerelők, épületgépészek személyében.

Kövesse oldalainkat!

Ha beköveti Facebook oldalunkat, vagy Youtube csatornánkat, akkor elsőként értesülhet új tartalmainkról, akcióinkról és a Pelletfűtés Kisokos videósorozatunk összes eddigi részét megtekintheti.

Scroll to Top