Pellet fűtés

Arról már mindannyian hallottunk, hogy energiaforrásaink egyre inkább kimerülőben vannak, ezért minél hamarabb át kellene állni a környezetkímélőbb megoldásokra a fűtésnél, áramtermelésnél.
De vajon hogyan valósítható ez meg úgy, hogy közben ne a hideg lakásba kelljen hazaérni a dermesztő hidegben?

Cikkünkben olyan megoldást mutatunk, amely mindkét szempontnak eleget tesz, ez a pellet fűtés.

Mi a Pellet fűtés?

A pellet fűtés során az összetömörített és kis hengerekké formált faporból készült pelletet használják tüzelésre az erre alkalmas kazánokban.

A pellet fűtés a pellet típusú kazánokban lehetséges, mivel a pellet a fa- és más tüzelésű kazánokban nem megfelelő minőségben ég el. A pellet kazánok olyan speciális kialakítású fűtési eszközök, amelyekhez egy tároló rekeszt is erősítettek az éghető anyagnak. Ezek a tárolók teszik lehetővé a fűtési időszakban a pellet önálló adagolását a kazánokba, nem kevés időt megspórolva ezzel magunknak. 

Miből készül a pellet tüzelőanyag?

A pellet teljes mértékben természetes alapanyagokból készülő, henger alakú granulátum, amely rendkívül jó égési tulajdonságokkal rendelkezik. Alapanyaga legtöbbször valamely faipari melléktermék.
Fűrészporból és darált faforgácsokból nagy nyomású sajtolással préselik össze, ragasztót nem alkalmaznak, kötőanyagként csupán a fában megtalálható lignin szolgál.

A pellet nyersanyaga fa eredetű anyag (faforgács vagy fűrészpor). A fafajták tekintetében a leggyakoribb a fenyő, bükk, tölgy használata a pellet készítése során.

Mint megújuló energiaforrás, állandóan újratermelhető, így a fosszilis energiaforrásokkal szemben nem fenyeget annak a veszélye, hogy esetleg elfogy. Az elmúlt években a pellet-felhasználás ugrásszerű terjedése tapasztalható Nyugat-Európában, köszönhetően annak is, hogy egyre többen tekintik prioritásnak a környezettudatosságot.

A pellet méretei általában 4-10 mm átmérőjű, 10-50 mm hosszúságú hengerek, így kis helyet foglalnak el, szállításuk, tárolásuk költséghatékonyan megoldható.

A pellet tüzelőanyag további jellemzője, hogy égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során magába épített (ez természetes korhadása során egyébként is felszabadulna), így globálisan nem járul hozzá a levegőben található káros anyagok növekedéséhez, és nem növeli az üvegházhatást

Mivel a pellet alapanyaga faipari melléktermék, ezért a tüzeléshez nem kell több fát kivágni, mert a már kitermelt és felhasznált fa melléktermékeit hasznosítják újra. 

Pellet fűtés vélemények a szakemberek szemével

A pellet fűtés egy környezetkímélő és gazdaságos megoldás. Egyedi tulajdonságai sok szempontból a megszokott tüzelőanyagoknál kedvezőbbé teszik a használatát.

Környezettudatosság

Gyermekeink jövőjére gondolva kiváló választás a pellet fűtés otthonunkba. Amellett, hogy a pellet használata gazdaságos, hatásfoka magas, más tüzelőanyagtól eltérően nem a természettől veszi el a forrásokat, hiszen a már feldolgozott faanyagok hulladékait hasznosítja újra, így kiemelkedően környezetbarát, fenntartható.

Kényelmes, tiszta otthon

A pellet tárolása könnyen kivitelezhető, mivel kisebb helyet foglal el a fahasáboknál vagy a faaprítéknál. Nem beszélve a fa hasogatás györtrelmeiről, ami pellet esetén említésre sem kerül.
Hamutartalma messze elmarad az említett tüzelőanyagokétól, a tisztább otthonért.
Az egységes szemcsenagyságnak és a kazán tároló rekeszének köszönhetően lehetővé válik a kályhák automatikus adagolása és szabályozása.

Gazdaságos

A pellet fűtés vélemények alapján gazdaságos megoldást jelent, ideális választás például olyan helyeken, ahol komfortos, szabályozható fűtési rendszert szeretnének, de nincs kiépített vezetékes gázelosztó hálózat.

Pellet fűtés kalkulátor – avagy megéri?

Amikor a fűtésre fordítandó költségeket tervezzük, érdemes minden szempontot megvizsgálni, hiszen hiába fizetek adott pillanatban kevesebbet a tüzelőanyagért, ha annak felhasználásához további kiadások várnak rám.
Összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyek mentén érdemes lehet a döntést mérlegelni.

Pellet kazán

Amennyiben a pellet fűtés mellett döntünk, szükségünk lesz egy pellet kazánra, vagy legalábbis pellet égőfejre, melyek már széles választékban állnak rendelkezésünkre, gyártótól függően eltérő árakkal.
Ha pellet égetésűre szeretnénk cserélni a kazánunkat, egyszerre soknak találhatjuk a ráfordítandó összeget, pedig ahogy korábban említettük, időt és energiát is megtakaríthatunk vele.

Mire elég?

Az adott fűtésszezonba szükséges pellet mennyiségét sok tényező befolyásolja, például az épület falainak és a födém szigetelése vagy éppen a nyílászárók minősége. A szükséges pellet mennyiségére és a pellet fűtés költségeire vonatkozóan hasznos információkat talál a Költség leírás oldalunkon.

Az idő pénz, az otthon meg kényelmes

A pellet kazán teljesen automata, a beállításainknak megfelelően önállóan működik, így nem igényel állandó otthoni jelenlétet, “tüzeléssel” tölteni az időt. Kazánunk akkor is tartja a lakás hőfokát, ha nem vagyunk otthon.

A fatüzelésű berendezésekre több gondot kell fordítani, hiszen rendszeresen hamuzni kell, a hasábokat pedig megfelelő méretűre vágni. A pelletet egyszerre nagyobb mennyiségben tudjuk megvásárolni, utómunka pedig nincs. 

Tisztítás költségei

Egyáltalán nem mindegy, mennyi időt és pénzt kell áldoznunk a tisztításra, a kazán és környezete tisztán tartására.
A pellet mindössze kb. 10% vizet tartalmaz, ezért az égéskor nagyon kevés hamu keletkezik, amely a fánál nem mondható el, hiszen annak víztartalma még kiszárított állapotban is 40%.
A csekély égési melléktermék miatt a pellet kazán tisztítása mindössze néhány percet vesz igénybe.

Scroll to Top