Pellet fűtés

Arról már mindannyian hallottunk, hogy energiaforrásaink egyre inkább kimerülőben vannak, ezért minél hamarabb át kellene állni a környezetkímélőbb megoldásokra a fűtésnél, áramtermelésnél.
De vajon hogyan valósítható ez meg úgy, hogy közben ne a hideg lakásba kelljen hazaérni a dermesztő hidegben?

pellet futes meleg otthon

Cikkünkben olyan megoldást mutatunk, amely mindkét szempontnak eleget tesz, ez a pellet fűtés.

Mi a Pellet fűtés?

A pellet fűtés során az összetömörített és kis hengerekké formált faporból készült pelletet használják tüzelésre az erre alkalmas kazánokban.

A pellet fűtés a pellet típusú kazánokban lehetséges, mivel a pellet a fa- és más tüzelésű kazánokban nem megfelelő minőségben ég el. A pellet kazánok olyan speciális kialakítású fűtési eszközök, amelyekhez egy tároló rekeszt is erősítettek az éghető anyagnak. Ezek a tárolók teszik lehetővé a fűtési időszakban a pellet önálló adagolását a kazánokba, nem kevés időt megspórolva ezzel magunknak. 

Miből készül a pellet tüzelőanyag?

A pellet teljes mértékben természetes alapanyagokból készülő, henger alakú granulátum, amely rendkívül jó égési tulajdonságokkal rendelkezik. Alapanyaga legtöbbször valamely faipari melléktermék.
Fűrészporból és darált faforgácsokból nagy nyomású sajtolással préselik össze, ragasztót nem alkalmaznak, kötőanyagként csupán a fában megtalálható lignin szolgál.

A pellet nyersanyaga fa eredetű anyag (faforgács vagy fűrészpor). A fafajták tekintetében a leggyakoribb a fenyő, bükk, tölgy használata a pellet készítése során.

Mint megújuló energiaforrás, állandóan újratermelhető, így a fosszilis energiaforrásokkal szemben nem fenyeget annak a veszélye, hogy esetleg elfogy. Az elmúlt években a pellet-felhasználás ugrásszerű terjedése tapasztalható Nyugat-Európában, köszönhetően annak is, hogy egyre többen tekintik prioritásnak a környezettudatosságot.

A pellet méretei általában 4-10 mm átmérőjű, 10-50 mm hosszúságú hengerek, így kis helyet foglalnak el, szállításuk, tárolásuk költséghatékonyan megoldható.

A pellet tüzelőanyag további jellemzője, hogy égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során magába épített (ez természetes korhadása során egyébként is felszabadulna), így globálisan nem járul hozzá a levegőben található káros anyagok növekedéséhez, és nem növeli az üvegházhatást

Mivel a pellet alapanyaga faipari melléktermék, ezért a tüzeléshez nem kell több fát kivágni, mert a már kitermelt és felhasznált fa melléktermékeit hasznosítják újra. 

Egy férfi fát gyalul, amely melléktermékből készül a pellet fűtéshez.

A jó minőségű pellet felismerése és beszerzése

A jó minőségű pellet kiválasztása kulcsfontosságú az otthon melege és a pellet fűtési rendszer hatékonyságának biztosítása érdekében. A jó minőségű pellet felismerése azonban nem mindig egyszerű feladat, hiszen több tényezőt is figyelembe kell venni.

A minőségi pellet beszerzéséhez érdemes megbízható forrásokból, például ismert gyártóktól vagy szakértők által ajánlott forgalmazóktól vásárolni. A pellet kazánokat és kályhákat gyártó cégek gyakran adnak tanácsokat arra vonatkozóan, hogy milyen minőségű pellettel érhető el a legjobb teljesítmény és hatékonyság a rendszerben.

Hogyan lehet felismerni a jó minőségű pelletet?

A jó minőségű pellet felismerésének egyik módja a fizikai jellemzők vizsgálata. A minőségi pellet általában egyenletes méretű és alakú, ami elősegíti az egyenletes égést. Ezenkívül, a pellet tisztasága és kevés hamut eredményező égése is fontos szempont.

A nedvességtartalom és az égési értékek szintén kulcsfontosságúak a minőség megítélésében. Az optimális nedvességtartalom biztosítja a hatékony és tiszta égést, míg a magas égési értékek azt jelzik, hogy a pellet képes sok hőenergiát termelni. Ezek a tényezők együttesen határozzák meg a pellet fűtési rendszer hatékonyságát és gazdaságosságát.

  • Szín, alak és tisztaság

A jó minőségű pellet felismerésekor fontos szempont lehet a szín intenzitása, az alak tökéletessége és a tisztaság, melyek mind kulcsfontosságúak a termék minőségének meghatározásában. A magas minőségű pellet általában egységes színű, szabályos alakú és tiszta anyagból készül, ezért érdemes odafigyelni ezekre a jellemzőkre a vásárlás során.

pellet szin
  • Nedvességtartalom és égési értékek

A pellet minőségének meghatározó elemei közé tartozik a nedvességtartalom és az égési értékek. A nedvességtartalom ideális esetben 10% alatt van, ami biztosítja a hatékonyabb égést és kevesebb füst kibocsátását. Magasabb nedvességtartalom esetén a pellet hatékonysága csökken, és növekszik a károsanyag-kibocsátás.

Az égési értékek meghatározása fontos a fűtési hatékonyság szempontjából. A jó minőségű pellet jellemzően magas fűtőértékkel rendelkezik, amely közvetlenül befolyásolja a fűtési rendszer hatékonyságát. Optimális esetben a pellet égési értéke meghaladja a 18 MJ/kg-ot, ami azt jelenti, hogy kevesebb pellettel tudja ugyanazt a hőmennyiséget előállítani.

fenyo pellet

A természetes fa, mint a borovi fenyő felhasználása a pellet gyártásában elősegíti a magas égési értékek elérését. A borovi fenyő magas gyantatartalma miatt a pellet égése során több hőt képes termelni, így növelve a fűtési rendszer hatékonyságát.

Pellet fűtés vélemények a szakemberek szemével

A pellet fűtés egy környezetkímélő és gazdaságos megoldás. Egyedi tulajdonságai sok szempontból a megszokott tüzelőanyagoknál kedvezőbbé teszik a használatát.

Környezettudatosság

Gyermekeink jövőjére gondolva kiváló választás a pellet fűtés otthonunkba. Amellett, hogy a pellet használata gazdaságos, hatásfoka magas, más tüzelőanyagtól eltérően nem a természettől veszi el a forrásokat, hiszen a már feldolgozott faanyagok hulladékait hasznosítja újra, így kiemelkedően környezetbarát, fenntartható.

Egy zacskó pellet a pelletkályha tűz előtt.

Kényelmes, tiszta otthon

A pellet tárolása könnyen kivitelezhető, mivel kisebb helyet foglal el a fahasáboknál vagy a faaprítéknál. Nem beszélve a fa hasogatás györtrelmeiről, ami pellet esetén említésre sem kerül.
Hamutartalma messze elmarad az említett tüzelőanyagokétól, a tisztább otthonért.
Az egységes szemcsenagyságnak és a kazán tároló rekeszének köszönhetően lehetővé válik a kályhák automatikus adagolása és szabályozása.

Gazdaságos

A pellet fűtés vélemények alapján gazdaságos megoldást jelent, ideális választás például olyan helyeken, ahol komfortos, szabályozható fűtési rendszert szeretnének, de nincs kiépített vezetékes gázelosztó hálózat.

Pellet fűtés kalkulátor – avagy megéri?

Amikor a fűtésre fordítandó költségeket tervezzük, érdemes minden szempontot megvizsgálni, hiszen hiába fizetek adott pillanatban kevesebbet a tüzelőanyagért, ha annak felhasználásához további kiadások várnak rám.
Összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyek mentén érdemes lehet a döntést mérlegelni.

Pellet kazán

Amennyiben a pellet fűtés mellett döntünk, szükségünk lesz egy pellet kazánra, vagy legalábbis pellet égőfejre, melyek már széles választékban állnak rendelkezésünkre, gyártótól függően eltérő árakkal.
Ha pellet égetésűre szeretnénk cserélni a kazánunkat, egyszerre soknak találhatjuk a ráfordítandó összeget, pedig ahogy korábban említettük, időt és energiát is megtakaríthatunk vele.

Mire elég?

Az adott fűtésszezonba szükséges pellet mennyiségét sok tényező befolyásolja, például az épület falainak és a födém szigetelése vagy éppen a nyílászárók minősége. A szükséges pellet mennyiségére és a pellet fűtés költségeire vonatkozóan hasznos információkat talál a Költség leírás oldalunkon.

Az idő pénz, az otthon meg kényelmes

A pellet kazán teljesen automata, a beállításainknak megfelelően önállóan működik, így nem igényel állandó otthoni jelenlétet, „tüzeléssel” tölteni az időt. Kazánunk akkor is tartja a lakás hőfokát, ha nem vagyunk otthon.

A fatüzelésű berendezésekre több gondot kell fordítani, hiszen rendszeresen hamuzni kell, a hasábokat pedig megfelelő méretűre vágni. A pelletet egyszerre nagyobb mennyiségben tudjuk megvásárolni, utómunka pedig nincs. 

A tuzelodepo.hu pellet fűtést népszerűsítő plakátja.

Tisztítás költségei

Egyáltalán nem mindegy, mennyi időt és pénzt kell áldoznunk a tisztításra, a kazán és környezete tisztán tartására.
A pellet mindössze kb. 10% vizet tartalmaz, ezért az égéskor nagyon kevés hamu keletkezik, amely a fánál nem mondható el, hiszen annak víztartalma még kiszárított állapotban is 40%.
A csekély égési melléktermék miatt a pellet kazán tisztítása mindössze néhány percet vesz igénybe.

Pellet fűtés tervezése és megvalósítása

A pellet fűtés tervezése során fontos figyelembe venni az otthon méretét, elhelyezkedését és a hőszigetelés minőségét. Ezek a tényezők meghatározóak a rendszer hatékonyságában és gazdaságosságában. A helyes tervezés biztosítja, hogy a fűtési rendszer optimálisan működjön, minimalizálva a fűtési költségeket és maximalizálva a kényelmet.

A tervezési folyamat részeként kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő pellet kazán vagy kandalló kiválasztására. Az eszköznek meg kell felelnie az otthon hőszükségletének, és képesnek kell lennie az egész épület hatékony fűtésére. A jól megtervezett rendszer jelentősen hozzájárul a pellet fűtés előnyeinek maximalizálásához.

Tervezési szempontok a hatékony fűtésért

Az optimális pellet fűtési rendszer megtervezésekor először is meg kell határozni az épület hőszükségletét. Ez a lépés kulcsfontosságú a megfelelő kapacitású tüzelőberendezés kiválasztásához. A túl nagy kapacitású berendezések felesleges energiafelhasználást és költségeket eredményezhetnek, míg a túl kicsi készülékek nem biztosítanak elegendő meleget.

A helyes méretű pellet kazán kiválasztása mellett fontos szempont a rendszer helyes elhelyezése és a hőelosztás megtervezése. A hatékony hőelosztás érdekében meg kell fontolni a radiátorok vagy padlófűtés alkalmazását, amelyek egyenletes hőmérsékletet biztosítanak az otthon minden részében, növelve a lakók komfortérzetét.

pellet kalyhaba tolt

Hőszükséglet kalkuláció

A hőszükséglet kalkulációjához szükség van az épület hőveszteségének pontos meghatározására. Ez magában foglalja a külső falak, ablakok, ajtók és a tető hőszigetelésének értékelését. Az épület geográfiai elhelyezkedése, valamint a helyi éghajlati viszonyok szintén befolyásolják a hőszükségletet.

Ezt követően a hőszükséglet alapján kiszámítható a megfelelő teljesítményű pellet kazán vagy kandalló kapacitása. Fontos, hogy a kalkuláció során figyelembe vegyük a használati melegvíz igényeket is, hiszen ez jelentősen növelheti a teljes hőszükségletet.

A helyes hőszükséglet kalkuláció lehetővé teszi, hogy a pellet fűtési rendszer gazdaságosan és hatékonyan működjön, elkerülve az alul- vagy túlméretezésből adódó problémákat, így biztosítva a komfortos és költséghatékony otthoni fűtést.

Puffertároló használata

A puffertároló használata jelentősen javítja a pellet fűtési rendszerek hatékonyságát, különösen, ha a rendszer használati melegvíz előállítására is szolgál. A puffertároló átmeneti tárolóként funkcionál, amely képes eltárolni a felesleges hőenergiát, amit később, szükség esetén fel lehet használni.

Ez a megoldás lehetővé teszi a kazán gazdaságosabb és egyenletesebb működését, mivel a kazán teljesítményét a tényleges hőszükségletnek megfelelően lehet szabályozni. Így a kazán nem kapcsol be és ki folyamatosan, ami csökkenti a kopást és növeli az élettartamot, valamint javítja az energiahatékonyságot.

A puffertároló használata különösen ajánlott azokban az esetekben, amikor a hőigény változó, például napközben jelentősen eltérő lehet a hőszükséglet. Ezáltal a rendszer rugalmasabbá válik, és jobban alkalmazkodik a felhasználói igényekhez, miközben csökkenti a fűtési költségeket.

Scroll to Top